Vliegvissen op Madeira

Vliegvissen op Madeira

In de herfst vakantie zijn mijn vrouw en ondergetekende op vakantie geweest op het bloemeneiland Madeira. In het voorjaar werden daarvoor de nodige plannen opgesteld en naarmate de vertrekdatum in zicht kwam, vroeg ik mij af of er op het eiland gevist kon worden met de vliegenhengel. “Google weet alles” dus vond ik al snel de vis mogelijkheden op onze vakantiebestemming.Er is gelegenheid om op zee te gaan vissen (big game) en in de kleine bergstroompjes kunnen met de vlieg of blinker forellen vangen worden. Nu weet ik van mezelf, dat een beetje golven bij mij al snel zeeziekte te weeg brengt, iets waar ik niet op zit te wachten, waardoor ik besloot om het vliegvissen op forel verder uit te zoeken.

Een mailtje aan MadTrout (Madeira Trout Fishing) leverde me dezelfde avond al de nodige informatie op waarmee ik verder kon. Op Madeira zijn geen grote rivieren, maar wel veel kleine bergstromen, sommigen van hen zijn bevisbaar, en sommige zijn ontoegankelijk. Boven de 200 meter van het zee oppervlak worden ze bijna allemaal bewoont door regenboog forellen. Deze soort is in de vijftiger jaren uitgezet en hebben in de daarop volgende jaren de bruine forel vrijwel geheel verdrongen. Paulo Teixeira, gids en eigenaar van MadTrout, bood mij aan om als gids in het onherbergzame gebied in het noord westen van het eiland te gaan vissen op deze forellen.

De dagen erna werden definitieve afspraken gemaakt en de vereiste vergunning aangevraagd. Toen de dag was aangebroken om te gaan vissen kwam Paulo mij oppikken bij het hotel en vertrokken we naar het viswater. Onderweg probeerde ik in mijn beste “steenkool” Engels meer te weten te komen over de enorme afvoer kanalen van hemelwater. Het werd me snel duidelijk dat het bij hevige regenval snel kan veranderen in een alles verwoestende stroom waarbij niet zelden mensen om het leven komen.

Na een rit van ongeveer drie kwartier werd de weg steeds smaller en eindigde bij een klein restaurantje. Gauw een kopje koffie naar binnen gewerkt en vervolgens onze hobbelige weg verder vervolgd. Deze eindigde bij een klein forelkwekerijtje. Eenmaal aangekomen op de plaats van bestemming werden we hartelijk begroet door een paar opdringerige schapen en een jonge stier. Die laatste vond ik maar niets. Na het optuigen van de hengel ging het te voet verder de bergen in over steeds onbegaanbare paden. De smartphone bleef in de auto want die was in het ravijn door gebrek aan signalen toch niet te gebruiken.

Uiteindelijk kwamen we bij een soort dam die er voor zorgde dat het opgestuwde water via een levada de forel kwekerij voorziet van stromend water. Vanaf dit punt kon ik in het smalle stroompje vissen. Ik begon vooraan en met de derde worp werd de vlieg (sedge)van het oppervlak gepakt. In het zelfde stukje water ving ik er in korte tijd een stuk of vijf. Paulo verzekerde mij dat ik gegarandeerd de tel zou kwijtraken. Dit kwam ook uit. Elke keer als een stuk water was uitgekampt, klauterden we naar een volgende pooltje, soms begeleid door gele kwikstaarten. Niet overal kon ik ze aan de schubben komen, hoe verder stroom opwaarts, hoe moeilijker het ging. Grote rotsblokken maakten het ook niet makkelijk om de juiste positie te kiezen om te werpen.De tijd vloog voorbij en voor ik het in de gaten had gaf Paulo aan dat het tijd werd om terug te gaan naar de auto. Gelukkig hoefden we niet het hele stuk naar beneden te klauteren via de rivierbedding omdat tegen de heling een glibberig pad naar het dal liep.

Voor mij als liefhebber van vissen in “pocket water” was vliegvissen op het fantastisch mooie eiland Madeira een geweldige ervaring. Gemakkelijk vissen was het niet maar wat voor mij telt is de beleving en die was groots.

Info: madeiratroutfishing)

Frits Roerdinkholder(c) 2014 Vliegvis Vereniging Heelweg