Kieuwgreep in vier simpele stappenDe kieuwgreep kun je gebruiken om kleinere snoeken uit het water te tillen. Natuurlijk kun je ze ook eerst met een schepnet landen en daarna de kieuwgreep gebruiken om je vangst te fotograferen en terug te zetten.

De kieuwgreep is misschien wel een van de meest gevreesde handelingen voor de beginnende roofvisser. De tanden van een snoek zijn vlijmscherp en kunnen flink zeer doen. Daarnaast kun je de vis ook beschadigen als je de kieuwgreep verkeerd toepast. Daarom leg ik in dit artikel stap voor stap uit hoe je de kieuwgreep toepast bij het snoekvissen.

1. Schuif je vingers onder de kieuwdeksel.

Schuif je vingers voorzichtig een klein stukje onder het uiteinde van de kieuwdeksel. Hierbij is het belangrijk dat je je vingers niet te ver naar binnen steek, het topje is voldoende. Doe je dit wel, dan raak je de kieuwbogen waardoor je de vis kan beschadigen.

2. Schuif je vingers naar voren

Schuif de twee vingers voorzichtig verder naar voren richting de bek van de snoek. Hoe groter de snoek, hoe makkelijker dit zal gaan. Bij een snoek van een meter passen je vier vingers er waarschijnlijk helemaal in en heb je dus een goede grip. Bij kleinere snoeken moet je het met twee of drie vingers doen om niks te beschadigen. Zorg er wel altijd voor dat je voldoende grip hebt zodat de vis niet meer los komt. Bij een onverwachte beweging van de snoek zorg je er voor dat hij niet kan vallen. Een eenvoudige onthaakmatje helpt je hierbij.

3. Klem vast met je duim

Nu je vingers helemaal voor in de kieuw van de snoek zitten breng je je duim onder de kin van de snoek en maak je een soort vuist om de snoek goed vast te klemmen. Aan de binnenkant van de kieuw zit nu je wijsvanger precies onder je duim. Hierdoor heb je een goede grip op de gladde vis.

4. Ondersteun de vis

Je hebt de kieuwgreep gebruikt en kan de vis nu langzaam uit het water of van de onthaakmat tillen. Ondersteun hierbij altijd de vis met je andere hand zodat hij niet alleen aan zijn kaak hangt. Je kunt je wel voorstellen dat dit niet prettig is.

Met dan aan Dennis, Raven Hengelsport Lelystad(c) 2014 Vliegvis Vereniging Heelweg