Eddy’s Imi-pellet

Door Eddy te Mebel

Nu de watertemperatuur flink af begint te koelen, is het gebeurd met de oppervlakte visserij. Eind oktober laten de karpers zich afzakken naar dieper water. Het vissen met drijvende pellets doe ik van april tot en met oktober. Uiteraard is het een beetje afhankelijk van de weersomstandigheden.


Dubbelstrikes met je vismaat

Dus deze winter is er mooi wat tijd om weer wat 'kunstvliegen' te binden. Afgelopen zomer heb ik ruim 70 karpers met Eddy’s Imi Pellet gevangen, maar daarvoor heb ik eerst wel veel moeten experimenteren om tot het gewenste resultaat te komen.Gemiddeld formaat karper waarvan ik er veel van heb gevangen.

Het moest een imitatiepellet worden die ik niet in hoef te vetten om hem te laten drijven. Ook moest deze vlieg in de oppervlakte hangen, zoals de klinkhamervlieg.Net voor het donker drukker met drillen dan met vangen.

Toch als de Imi Pellet door vervelende kleine visjes onder water werd getrokken, moest deze daarna vanzelf weer opstijgen naar de oppervlakte.Een paar afkeurpallets die ik graag op deze manier in het wateroppervlak zou zien drijven, maar dat bleek niet zo te functioneren.

Het moest ook een beetje een ronde kop krijgen die wat op een drijvende pellet lijkt. Al met al veel eisen die op het eerste moment makkelijker lijken dan het in werkelijkheid was.


Een aantal Imi-pallets die in praktijk niet bleken te werken zoals ik dat graag wilde.

Toch heb ik nu eindelijk DE Vlieg waar ik zeer enthousiast over ben! Hieronder een eenvoudig bindpatroon die ik deze winter regelmatig ga binden en jullie hopelijk ook. In deel 2 zal ik mijn praktijkervaring hiermee uit de doeken doen.


Lichaampje binden van bruin materiaal dat water op zuigt. Thorax binden van bruine dubbing.


Net achter het haakhoog witte polycelon naar voren inbinden.


Tussen lichaam en thorax bruine polycelon naar voren inbinden.


Bruine polycelon achter het haakoog vastzetten en binddraad in 1 omwenteling weer tussen lichaam en thorax brengen.


Bruin en wit naar achteren leggen, whippfinishen en binddraad afknippen.


Bruine en witte polycelon 2 mm. achter de binddraad afknippen, dus een paar millimeter langer laten.


Alles wat je nodig hebt voor zo'n eenvoudige vlieg.Drijvend, maar toch in de oppervlakte hangend voor een goede zichtbaarheid.Uiteraard ook in andere kleuren mogelijk, zoals wit en dan met broodkorsten bijvoeren.

Om effectief karpers te vangen, moet je eerst goed kijken, zoeken en je aanpassen aan de omstandigheden, zoals bijvoorbeeld windrichting. Vaak is de oever waar de wind op staat de beste kant om vis te vangen, maar met de vliegenhengel kan dit in de praktijk anders zijn.  

Het liefst vis ik met een vliegenhengel in de aftma 5/6 klasse bij een lengte van 2.40 tot 2.70 meter. Een drijvende vliegenlijn van dezelfde klasse met een tapse nylon leader volstaat prima.Een paar seconden voordat Robin een mooie karper gaat vangen.

Als tippet gebruik ik 0,20 of 0,22 mm G-line van Gamakatsu met een treksterkte van maar liefst 5,8 kg. Natuurlijk moet de draaddikte van de haak deze trekkracht wel aankunnen, want haken die uitbuigen hebben we niks aan.Beet.......... en een leuke dril.

Voordat je begint met de oppervlaktevisserij moet je eerst wat drijvende pallets voeren. Uiteraard moet je dan met de wind mee voeren. Drijvende pellets zijn licht van gewicht en drijven dus snel weg.Zorg voor een vliegenreel met overkappende spoelrand, zodat je de reel wat kunt afremmen.

Als ze meteen naar de kant toe waaien, zal je de karpers niet op je stek krijgen. Vaak liggen de karpers buiten werpafstand en moet je ze dus eerst wat naar de kant toe lokken.Even snel op de foto voor de onweersbui.

Ik gooi dan telkens een paar pellets op het water, zodat je een klein spoortje trekt. Als de vissen eenmaal de pellets hebben gevonden en geproefd, gaan ze zoeken. Ze gaan onder de oppervlakte heen en weer zwemmen en komen dan langzaam mijn kant op.


Bijna donker, ook al kan ik de vlieg bijna niet meer zien, de karpers des te meer.

Als ze gretig beginnen te azen, werp ik mijn Imi pallet erbij. Als ze de vlieg rustig naar binnen slurpen en de leader strak loopt, kun je aanslaan.Dit formaat spiegelkarpers geeft supersport aan de vliegenhengel.

Wel eerst goed oppassen dat je niet te vroeg aanslaat en zeker niet te hard. Dit heb ik uit enthousiasme regelmatig zien gebeuren bij andere vissers. De vissen schrikken dan en gaan er als een raket vandoor.Een aftma 5-6 hoepeltje rond.

Het heeft geen nut om handen vol pellets op het water te gooien. De karpers eten dan veel en hebben dan teveel keuze zodat de vlieg dan soms niet opgemerkt wordt.


Een handje vol proto-types die niet aan mijn wensen voldeden.

Het is veel beter om regelmatig kleine beetjes te voeren, zodat ze gaan zoeken. Ze gaan dan onder de oppervlakte heen en weer zwemmen en komen dan al snel mijn Imi Pallet tegen.


Een leuk avondje karpers vangen met Frank.

In het vroege voorjaar begin ik altijd met kleine drijvende pellets te voeren van 6 millimeter. Dit zijn pellets die officieel bedoeld zijn als vijvervoer voor Koi’s.Frank drilt de zoveelste karper.

Als hoogzomer veel andere kleine vis in de oppervlakte mijn pellets wegvreten, dan wil ik nog wel eens overschakelen op drijvende hondenbrokken.Hoe harder de zon gaat zakken, hoe harder de karpers gaan stijgen.

Uiteraard zal ik mijn Imi-Pallet hier op aanpassen door een paar maten grotere haak te nemen. Denk niet dat het aas te groot is, want een boillieformaat slurpen ze zo weg. Als ze die 'knikkers' van de bodem oprapen, waarom dan niet van de oppervlakte?!


Mooi formaat spiegelkarper voor de vliegenhengel.

Afgelopen zomer heb ik vele malen gevist op de forellenvijvers van De Kool waar de karpers gretig meewerkten. Deze manier van vissen werkt niet alleen op karpervijvers, maar ook op stadswateren, beken, rivieren enzovoorts.


Netjes in de onderlip gehaakt.

Het is gewoon een kwestie van 'vissen op zicht'. Ook al liggen de karpers met warm weer te zonnen in de oppervlakte, met pellets maak je ze al snel wakker en zeer zeker met Eddy’s Imi Pellet.


Veel plezier met Eddy's Imi Pellet.

Succes met het binden en zeker weten dat je hier mooie vissen mee zal vangen.(c) 2014 Vliegvis Vereniging Heelweg